O ceně povinného ručení mluvil Tomáš Sikora, výkonný ředitel České asociace pojišťoven

KP přestává vymáhat po neplatičích povinného ručení příspěvek. Pojistka podraží

15. ledna  2015 v 14:28  
ČKP přestává vymáhat po neplatičích povinného ručení příspěvek do Garančního fondu (ilustrační foto) - Foto: Ladislav Bába

ČKP přestává vymáhat po neplatičích povinného ručení příspěvek do Garančního fondu (ilustrační foto)Foto: Ladislav Bába

Neplatiči povinného ručení si můžou oddechnout. Česká kancelář pojistitelů jim už nebude posílat výzvy k zaplacení poměrně vysokého příspěvku do Garančního fondu. Pro poctivě platící motoristy to ale bude nejspíš znamenat zvýšení ceny povinného ručení.

„Přijde mi to nesmyslné. Těm poctivým, kteří platí, se to zdraží. A ty, co neplatí, jsou z obliga,“ stěžuje si jedna z řidiček. 

Právě nepojištění motoristé šest let plnili Garanční fond, ze kterého se platí škody aut bez povinného ručení. To dneškem končí. 

„Minimálně do poloviny roku, možná do podzimu, máme dostatek aktiv na uspokojování závazků vůči poškozeným,“ přibližuje Jakub Hradec z České kanceláře pojistitelů, podle kterého pak budou Garanční fond plnit opět pojišťovny, přesněji ostatní řidiči z dražšího povinného ručení. Pokud se nenajde jiné řešení. 

 
 
 
 
 
1:27
 

Česká kancelář pojistitelů už nebude posílat výzvy k zaplacení poměrně vysokého příspěvku do Garančního fondu. Natáčela o tom Eva Kézrová

Vložit na svůj web

„Aby i v budoucnosti do garančního fondu platili neplatiči povinného ručení a nemuseli platit platiči povinného ručení,“ pokračuje Hradec. 

Zatím jsou jednání pojišťoven a ministerstev na začátku. Dosavadní výběr příspěvku nepojištěných byl ale kontroverzní. Průměrně 60 korun za den ČKP občas požadovala i po řidičích, co měli všechno v pořádku. 

„Toto je poměrně nepřiměřené. Dospěli jsme k závěru, že příspěvek je druhou sankcí,“ vysvětluje poslanec Karel Šídlo z KSČM, co vedlo zákonodárce k jeho zrušení. 

Povinnost platit za auto povinné ručení ale zůstává, a to pod hrozbou čtyřicetitisícové pokuty ve správním řízení. Také všichni, kteří obdrželi dopis s datem odeslání do 14. ledna, jsou povinni příspěvek do garančního fondu zaplatit. 

Povinné ručení zdraží až o pětinu

Kvůli zrušenému příspěvku majitelů nepojištěných aut do Garančního fondu ale nejspíše podraží povinné ručení. To se přitom zdražovalo i v loňském roce. 

Podle Tomáše Sikory, výkonného ředitele České asociace pojišťoven, se loni zdražovalo po zhruba pětileté cenové válce pojišťoven, kdy byla udržována poměrně nízká cena povinného ručení: 

 
 
 
 
 
4:41
 

O ceně povinného ručení mluvil Tomáš Sikora, výkonný ředitel České asociace pojišťoven

Vložit na svůj web

„Muselo se začít zdražovat kvůli obrovskému propadu bilance tohoto produktu. Ale také kvůli legislativním novinkám, tedy odvodu do fondu zábrany škod, novému občanskému zákoníku a nutnosti paušálně hradit výjezdy hasičů k dopravním nehodám.“ 

„Ceny v loňském roce stouply zhruba o sedm procent, ale to bohužel nevyrovnalo ztrátu z předchozího období. Pojišťovny skončily s dvanáctiprocentní ztrátou, tudíž se předpokládá, že ceny porostou i v letošním roce. A to i díky opatření, které nás postihlo k dnešnímu dni, odkdy je zrušený příspěvek majitelů nepojištěných aut do Garančního fondu,“ uvádí Sikora. 

O kolik přesně povinné ručení stoupne ale Sikora odhadnout neumí: „Je to věc obchodní politiky každé pojišťovny. Odhadujeme však, že by se mělo jednat o zdražení v řádu 15 až 20 procent.“ 

Ke zdražení by nemuselo dojít

Česká asociace pojišťoven ale začala jednat s ministerstvy financí a dopravy o novém řešení, jak by opět Garanční fond mohli plnit nepojištění motoristé a ne ti poctivě platící. 

„Už při projednávání zákazu vybírání příspěvku pro nepojištěné bylo v poslanecké sněmovně jasně deklarováno, že celý systém nemůže skončit tím, že budou na nepoctivé řidiče přispívat poctivý řidiči. Ministerstvo financí dostalo za úkol, aby společně s námi připravilo nové řešení. Nyní se nacházíme v počáteční fázi diskuzí, která by měla probíhat do konce března,“ vysvětluje Sikora a pokračuje: 

„Celý návrh úpravy nového systému by mohl být do poslanecké sněmovny předložen ještě před létem. Poslanci by ho mohli schválit takovým způsobem, aby mohl platit od 1. ledna 2016.“ 

„Zatím nejsou známy detaily systému, ale myšlenka je taková, aby byl nový systém nastaven podobně, jako je tomu ve skandinávských zemích, aby maximum nepojištěných přispělo do Garančního fondu. Pokud by se to povedlo, nemuselo by možná dojít k zásadnímu zvýšení cen povinného ručení,“ dodává Sikora. 

Povinné ručení může podražit až o pětinu (ilustrační foto) - Foto: Fotobanka Stock.xchng

Povinné ručení může podražit až o pětinu (ilustrační foto)Foto: Fotobanka Stock.xchng

 

Obraťte se na nás a můžeme cenu za fixovat a předejít tak zdražení.

Povinné ručení

Reagujte na ceny povinného ručení.

Pojistka podraží.  Tip: kontaktujte nás, společně najdeme příznivou cenu a za fixujeme ji na tři roky. Tak lze zabránit nečekaným výdajům i v dalších letech.